DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının tedavilerinin tamamlandıktan sonra doğal ortamlarına geri gönderilmesine önem verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Kaska, "Bu deniz kaplumbağalarının tedavilerini tamamlandıktan sonra bulundukları bölgeye tekrar salınmasına önem veriyoruz. Çünkü yaralı deniz kaplumbağalarının tedavilerinin tamamlandığının bu bölge tarafından bilinmesi çok önemli" dedi.
Yapılan tedavilerin ardından deniz kaplumbağalarından birine takip cihazı yapıştırıldığını ifade eden Prof. Dr. Kaska, "Bugün ilk defa 3 deniz kaplumbağasını bu şekilde doğal ortamına gönderdik. İçlerinden birine nerelere göç ettiğini, nerelerde dolaştığını takip edecek şekilde bir cihaz yapıştırdık. Bu şekilde kaplumbağaların ekosistemdeki davranışları ve göç yollarıyla ilgili değerli bilgiler elde edeceğiz" diye konuştu.
Kaplumbağaların tedavi süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kaska, "Tedavileri tamamlanan 3 caretta caretta, biri 8 ay, ikincisi 6 ay, üçüncüsü de 4 aylık bir tedavinin ardından doğal ortamlarına geri bırakıldı. Ortalama olarak 6 ay civarında tedavi devam ediyor diyebiliriz" açıklamasında bulundu.
Küresel ısınmanın deniz kaplumbağalarının yuvalarını etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Kaska, "Kuşadası ve İzmir körfezi deniz kaplumbağalarının da yaşam alanları içerisine girdi. Bu da küresel ısınmanın bir sonucunda kaplumbağaların sezonun sonuna doğru bu bölgelere yuva yapması, besinlerini bulması ve yaşama ortamları itibariyle suyun sıcaklığı onların yaşam ortamına uygun olmasından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise, Kuşadası ve çevresinde carettaların yuva yapmaya başladığını belirterek, sivil toplum örgütleri olarak bu kaplumbağaları koruma altına aldıklarını ve ölü kaplumbağaların neden öldüğü konusunda araştırmalar yaptıklarını ifade etti.
Yorumlar
0 comment