EKODOSD ekipleri, konuyu araştırmak için harekete geçti. Denizde hareketsiz duran kaplumbağayı bulmak için uzun uğraşlar harcandı. Diğer yandan, Kuşadası Kadınlar Denizi'nde kayalıklar arasında başka bir kaplumbağa olduğu ihbarı geldi. İhbar üzerine ekipler Kadınlar Denizi'ne gitti ve ölü bir kaplumbağa buldu.
Kuşadası Ekosistemi Koruma Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, kaplumbağa arayışıyla ilgili detayları paylaştı. Sürücü, Yılancıburun ve Gurup Sitesi kıyılarında kaplumbağayı aradıklarını ancak bulamadıklarını, Kadınlar Denizi'nden gelen ihbarla birlikte bölgeye giderek ölü kaplumbağayı gördüklerini belirtti.
Ölen kaplumbağanın dişi iribaş caretta caretta türü bir deniz kaplumbağası olduğunu ifade etti. İncelemelerde, kayalar arasında kesi veya darp izine rastlanmadığını ve misina ya da olta iğnesine takılmadığını belirtti. Sürücü ayrıca, deniz kaplumbağalarının genellikle tesadüfi olarak balık ağlarına takıldığını, su yüzeyine çıkıp nefes alamadıkları için boğularak ya da denizlere atılan plastikleri deniz anası sanıp yutarak ölebileceğini söyledi.
Başkan Sürücü, ölen kaplumbağaların DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) adlı merkeze gönderildiğini ve burada kaplumbağanın yuttuğu plastik, misina ve diğer atıkların bilimsel olarak araştırıldığını belirtti.
Ayrıca, ölen kaplumbağalardan alınan doku ve keratin örneklerinin Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji bölümünde Prof. Dr. Oğuz Türkozan tarafından incelendiğini ekledi.
Sürücü, denizlere plastik atılmasının caretta carettaların yaşamları için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Ülkemizin kıyılarında üreme yapan Caretta caretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağaları'nın Kuşadası ve Didim kıyılarında yoğun olarak bulunduğunu belirten Sürücü, deniz kaplumbağalarının hayatta kalabilmesi için denizlere plastik ve diğer atıkların atılmamasının önemli olduğunu ifade etti.
Yorumlar
0 comment