Operasyon, 'dolandırıcılık', 'banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması', 'kara para aklama' ve 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçlarına odaklandı.
Operasyonun odak noktası, TikTok üzerinden gerçekleştirilen sanal para ticaretiyle ilgili bir kara para aklama faaliyetiydi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, TikTok yayınlarını incelemeye aldı.
Şüphelenilen yayınlardaki konuşmalardan hareketle, yayıncılar ve onlara para aktaran şüpheliler hakkında soruşturma başlattı.
Yapılan araştırmalar sonucunda, yayıncılar ile para gönderenler arasında anlaşmalı ilişkiler olduğu ortaya çıktı. Ekipler, dört binden fazla banka hesap hareketini incelemeye aldı ve kredi kartı hırsızlığı veya kopyalaması vakalarını tespit etti.
Bu süreçte, banka hesaplarında yaklaşık 1,2 milyar TL'lik bir para akışı olduğu belirlendi.
Ekipler, şüphelilerin TikTok platformunda "Jeton" adı verilen sanal para birimi alıp sadece anlaşmalı oldukları fenomenlere gönderdiklerini ve fenomenlerin ise parayı önceden belirlenen hesaplara aktardıklarını saptadı.
TikTok, jetonların geri iadesi için para talep ettiğinde fenomenler bu parayı harcamış olduklarını ve iade edemeyeceklerini belirtti. Bu nedenle TikTok, iadeleri kendi hesaplarından gerçekleştirdi.
Polis, para akışının anlaşmalı kişiler arasında olduğunu ve TikTok'un bu süreçte yaklaşık 1,2 milyar TL zarara uğratıldığını tespit ederek şüphelilere yönelik operasyon düzenledi.
Eş zamanlı operasyon kapsamında İstanbul merkezli 37 ilde toplam 215 şüpheliye yönelik adli işlemler gerçekleştirildi. Gözaltına alınanlar arasında fenomenlerin de bulunduğu belirtildi.
Ayrıca, aramalar sonucunda şüphelilere ait 32 daire, 9 arsa, 6 iş yeri ve 1 villa, 38 otomobil, 14 şirkete ait ortaklık payları, bin 700 banka hesabı ve kripto varlık hesapları, 82 bin lira, 17 bin 300 dolar ve 6 bin 650 euro, 2 ruhsatsız silah, 1 kuru sıkı silah ve 93 fişek, bir miktar uyuşturucu ve uyarıcı madde ile çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.
Yorumlar
0 comment