Kuşadası’ndaki Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin düzenlediği ‘Çarşamba Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan oldu. Ercan, “2023 onbir il depremi ile Aydın iline yansımaları, çıkarılacak esinler” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Ercan, sunumda Türkiye’nin yer dayanımı ile depremden etkilenme alanları, depremlerde oluşan yıkım çeşitleri, yapı-deprem davranışının aşamaları, yapı sorunlu çöküş ile uyuşumlu çalkalanmalar, Kahramanmaraş deprem özeti, Kahramanmaraş depreminde yapı yaralanmaları oranları, depremin ülkeye maliyeti, Aydın ilinde deprem beklentisi olan yerleşimler, Büyük Menderes düzünün kuzey kıyılarının neden daha güvensiz olduğu, Aydın ilinin geçmiş yıkıcı depremleri ve yıkım güçleri, Germencik-Kuşadası ve Söke kırıkları, Aydın’da deprem nerede olur, Aydın ilinde depremin yararları, güçlü yapılar nasıl olmalı, Kuşadası’nda deprem açısından en zayıf bölgeler gibi konularına değindi.
Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ercan, “Türkiye’de yerleşim alanlarının ve yapıların niteliğinde uygulanan hatalar oldukça fazla. Deprem bir felaket olma adını takdiri siyasidir, ilahi değil. Yoksulluk, kötü yönetim ve eğitimsizlik gibi sorunlar çözülmedikçe deprem adı felakete dönüşebilir,” şeklinde konuştu.
Sunumunun ardından Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuşadası Meteoroloji Müdürü Emra Erentuğ tarafından Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından hazırlanan teşekkür belgesiyle ödüllendirildi.
Bu ödül, Ercan’ın depremlerle ilgili bilgilerini paylaşarak toplumun bilincini artırmasına olan katkılarından dolayı takdim edildi.
Yorumlar
0 comment