Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tarafından Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Kasım ayı toplantısında imzalanan ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı CEMR Protokolü’nün ardından Kuşadası Belediyesi bünyesinde kurulan “Eşitlik Birimi” çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlamak için harekete geçen Eşitlik Birimi, kentte kadın hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan bir “Dış İzleme Heyeti” kurdu. Dış İzleme Heyeti’nin ilk toplantısı Pera Düğün Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Belediye Başkanı Yardımcıları Oğuzhan Turan, Yusuf Atak, Seyfi Seyhan Suvari, Belediye Meclis Üyeleri Funda Şenol ve Melahat Yaylacı ile Dış İzleme Heyeti üyeleri katıldı.
Moderatörlüğünü Yerel Eşitlik Eylem Planı Danışmanı Akademisyen Itır Bağdadi’nin yaptığı toplantının açılışında konuşan Başkan Ömer Günel, kurum içinde ve kent genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara sonuna kadar destek vereceklerini belirterek “Çalışmasını yapmış olduğumuz yerel eşitlik eylem planı projesini çok önemsiyorum. Bu konuya, bir AB projesine giriş kartı olarak ya da kadınla ilgili popülist bir yaklaşım içerisinde olmak çabası ile değil; tam tersine kadının toplumsal yaşamın istisnasız her kademesinde karar alma mekanizmalarının içinde olmasına bir nebze katkımız olması amacıyla yaklaşıyoruz. Kadınların kentle ilgili hayata geçirilen tüm projelerin hem etkili girişimcisi hem de etkilenen olarak rollerini ön planda tutarak projenin hayata geçirilmesi konusunda oldukça samimiyim ve elimden ne geliyorsa yapacağım” dedi.
Yerel Eşitlik Eylem Planı Dış İzleme Heyeti toplantısında, Kuşadası Belediyesi Eşitlik Birimi’nin kuruluş amacı ve birim tarafından yürütülen faaliyetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapıldı. Eşitlik Birimi tarafından geçtiğimiz ay Kuşadası’nın farklı mahallelerinde yaşayan kadınlarla yapılan anket çalışmasından elde edilen sonuçlar da paylaşıldı. Ayrıca Kuşadası Belediyesi’ne bağlı Kadın Danışma Merkezi, Anne Baba Çocuk Merkezi ve İstasyon Kuşadası Topluluk Merkezi tarafından kadınların toplumsal statülerini yükseltmek amacıyla yürüttükleri çalışmalar hakkında sunum yapıldı.
Toplantıda Dış İzleme Heyeti’nin geleneksel bir izleme heyeti değil; danışma, izleme ve değerlendirme bazında yapılanmış demokratik ve katılımcı bir heyet olması gerektiğinin altı çizildi. Dış İzleme Heyeti, altı ayda bir düzenlenecek toplantılarla Kuşadası Belediyesi tarafından yerelde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili görüş ve önerilerini bildirecek.
Yorumlar
0 comment