KURU, DEPREM BİR DOĞA OLAYIDIR ÖLDÜRMEZ !!! AMA BİLİNÇSİZ YAPILANMA ÖLÜM GETİRİR!!!
BU KONUDA YETKİLİ BİRİMLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR, BİNA ETÜTÜNDENSE ! ZEMİN ETÜTÜ ÇOK DAHA ÖNEMLİDİR!!!
KENDİNİZİ GÜVENDE HİSSETTİĞİNİZ ZAMAN TÜM KURUM VE KURULUŞLAR GÖREVLERİNİ TAM YAPMIŞLARDIR.
“EV ALIRKEN ZEMİN ETÜTÜNE BAKARIM”
“Son günlerde yaşanan depremler hepimizi korkuttu. Evimiz 5’inci katta. Deprem olsa aşağıya nasıl ineceksin? Evimizin depreme dayanıklı olduğunu düşünüyoruz.”
“Depremler için çantam hazır. İçinde sargı bezleri, kremler, hepsi hazır. Deprem anında hiç tereddüt etmeden kapının alt tarafına oturup korunacağız. Ben evimde kiracıyım ama Kuşadası körfezinde kayalık olduğu için sağlam yapılmış. Asansörsüz evler daha dayanıklı oluyormuş. Yeni ev alırken zemin etütüne bakarak alırım. Binada çürük varsa almam ama bazı evler deniz kumundan yapıldığı için o evler zararlı oluyor ve çabuk çöküyor.”
“DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLERİ BİLİYORUZ”
“Son zamanlardaki depremler dolayı korkmaya başladık. Baya şiddetli depremler oldu. Yüzeye yakın olduğu için daha şiddetli hissettik. Evin içerisinde kendimizi korumaya çalışıyoruz. Deprem öncesi için herhangi bir bilgim yok ama deprem anında kendimizi korumak için yapılması gerekenleri biliyoruz. Deprem çantam yok. Ev alırken yeni bina olmasına dikkat ederim. Bu ekonomide biraz zor tabi. Ev fiyatları çok yükseldi. Sağlamlığına dikkat ederim. Depremden korkuyoruz çünkü fay hattı üzerindeyiz, biliyoruz. Elimizden gelen bir şey var mı bilmiyoruz.”
JEOLOJİ MÜHENDİSİ KURU’DAN AÇIKLAMALAR
Son günlerde deprem kuşağında yer alan Kuşadası’nda yaşanan arka arkaya depremler vatandaşları korkuttu. Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, son günlerde yaşanan son depremleri Yenihaber Kuşadası Gazetesi’nde değerlendirdi. Jeoloji Mühendisi Hasan Kuru, deprem öncesinde, sırasında ve anında yapılması gerekenler ve Kuşadası bölgesindeki olası depremler, yapı denetim ve zemin etütü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Biz bu depremleri daha sık mı yaşayacağız? Depremlerin şiddeti artacak mı? Kuşadası’nda deprem şiddeti ne kadar olabilir?
Hasan Kuru: Bu bölgede Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi çalışmalar yapan hocalarımız var. Bunları takip ediyoruz. Bu takipte belli başlı sıcak noktalar var. Doğu Anadolu Fay Hattı, Marmara Bölgesi ve bir tanesi de Batı Anadolu Bölgesi. Aydın-İzmir- Kuşadası Bölgesi de orta ve küçük şiddetli depremlerin beklendiği bir bölgemiz. Vatandaşlarımız bu durumu değiştiremezler. Dünyanın devinimi içinde depremler olmak zorunda ve önümüzdeki günlerde de belli ölçeklerde depremler olacak. Bugün depremin oluş zamanı ve tarihini bilmemiz sadece canımızı kurtarmamıza yarar ama kentlerimizi, altyapılarımızı kaybederiz. Bu depreme nerede yakalanacağımız da çok önemli. Bu noktada vatandaşlarımıza düşen görevler var. Deprem anında ne yapılması gerekiyor, bunlarla ilgili eğitimlerimiz de var. Bunlara katılmakta fayda var. Çocuklarımız eğitiliyor. Çocuklarımız deprem konusunu çok iyi biliyorlar. Büyükler de bunları bilmek zorunda. Balkonlar, merdivenler, belli hareketleri yapmak lazım. Çocuklar daha masum ve daha gerçekçiler. Burada vatandaşlarımıza deprem anında neler yapacaklarını, deprem öncesinde neler yapması gerektiğini bilmeleri gerekiyor. En azından yeni yapı satın alırken, zemin etütüne uygun bina olup olmadığını, binanın sağlıklı bir zemine oturup oturmadığını bilmeleri gerekiyor. Kuşadası, Aydın için çok önemli bir sahil kasabası. Ülkemizin turizm incilerinden biri. Belediyelerimize ve kamu idarecilerimize olumsuz etkilerin olmaması adına çalışmalarına başlamalarını tavsiye ediyoruz.
Zemin etütleri yapılırken deprem şiddeti kaç olarak belirleniyor?
Hasan Kuru: Ortalama bir tasarım yapılıyor. AFAD ile ortak bir çalışma ürünü. Ortalama bu bölge için AFAD’ın belirlediği bir parametre var. Her bölge için ayrı bir veri var. Bu veri güvenli bir veri. Sondajlar, arazi çalışmaları yapılıyor. Bu verinin projede kullanılabilmesi için ara mekanizmanın çalışması gerekiyor. Sahada Jeoloji Mühendisleri tarafından denetlenmesi gerekiyor. Ada için çok önemli, belli alanlarda sıvılaşan yerler var. Belli noktalarda heyelan bölgemiz var. Burada hem iyileştirme çalışmaları yapılması hem de titizlikle çalışmaların kontrol ve takibinin yapılması lazım. Zemin sonucuna göre bir yapı oluşturulması gerekiyor. Kuşadası’ndan Denizli’ye kadarki yapılaşmalar fay hattının üzerinde. Geçmişten gelen doğru yerleşim alanları seçememişiz. Yıllar alacak ama bunu planlamamız gerekiyor. Daha sağlıklı zeminlere kaydırmamız gerekiyor.
“AFETE DÖNÜŞMEYECEK PROJELER YAPILMASI GEREKİYOR”
Vatandaşlar deprem anında neler yapmalı?
Hasan Kuru: Vatandaşımız için en büyük güvence idarecilerimizin o bölgede vatandaşların zarar görememesi için altyapı ve üstyapıyı sağlaması. Bu gelecek için hedefimiz olmalı. Modern ülkelerdeki gibi 6-7 şiddetinde depremler oluyor. İnsanlar binalarına bir şey olmayacağını biliyor ve bu hissiyatla binada kalıyor. Bu güvenlik hissinin değeri paha biçilemez. Olası bir deprem, olası bir göçük altında kalmamaları için binalarını iyi tanıyacaklar. Zayıf ve güçlü yanlarını iyi tanıyacaklar. Yaşam çantaları hazırlamaları gerekiyor. Evin belli noktalarına koyacaklar. Yaşam boşluğu olan alanlarda toplanmak zorundalar. Bunun için de aile içinde tatbikat benzeri uygulamalar yapmaları gerekiyor. Yaşam üçgeni oluşturmaları gerekiyor. Telefonlarıyla yardım istemeleri gerekiyor. Devlet nezdinde afet sonrası için çok yatırım yapılıyor. Afet sırasında binlerce insan yardım ediyor ama asıl derdimiz doğa olayının afet yaratmamasını sağlamamız gerekiyor. Bir doğa olayının afet olması için doğaya ve bizlere zarar vermesi gerekiyor. Bunun için de insani faaliyetler ön planda. Eğer doğa olayı bize zarar vermiyorsa afet değil. Afete dönüşmeyecek projeler yapmamız gerekiyor. Her türlü doğa olayının felakete dönüşmesinde ortak payda insan. Biz vatandaşlarımızın gittikçe bilinçlendiğini düşünüyoruz ama idarecilerimiz bu ölçüde bilinçleniyor mu? Seçim dönemindeyken vatandaşlarımız, doğa olaylarının afete dönüşmemesi için yöneticilerimizin sorumluluk almasına baskı yapsınlar. Biz Jeoloji Mühendisleri odası olarak Büyükşehirle ortak protokollerimiz var. Valilikle çalışıyoruz. Biz her türlü teknik çalışmaya hazırız. Ekiplerimiz de bu konuda yardımcı olurlar. Fakat yasal anlamda fazla yetkimiz yok. Yetkimiz, bilgimiz, enerjimiz var, idarecilerimizin buna sahip çıkması lazım.
Hüseyin Yetkin-Fatma Yavaş Batmaz
Yorumlar
0 comment