Güvercinada sahip olduğu doğal ve zengin tarihi güzellikleriyle bu sezonda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve kentin endemik bitki türlerinden tülüşahın koruma parselinin de bulunduğu kaleyi 3 ayda yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti. Türkiye’nin turizm başkentleri arasında yer alan Kuşadası’nın sembollerinden biri haline gelen Güvercinada Kalesi, turizm amaçlı bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor.
TARİHİ 13. YÜZYILA DAYANIYOR
Geçmişi 13'üncü yüzyıla kadar uzanan tarihi kale, özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor. Osmanlı Devleti'nin 17'inci yüz yılda yaşamış en önemli seyyahlarından biri olan Evliya Çelebi'nin ‘Kuşların uğramadan geçmediği tılsımlı bir ada' diye tanımladığı Küçükada'nın üzerinde yükselen Güvercianda Kalesini gezenler, bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor. Kuşadası Belediyesi'nin girişimiyle 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Güvercinada Kalesi'ni, Mayıs-Haziran-Temmuz aylarını kapsayan 3 aylık döneminde yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti.
Kentin tanıtımında önemli rol oynayan tarihi kale, Kuşadası'nda yetişen 10 endemik bitki türünden biri olan 'Tülüşah' çiçeğini koruma parsellerini de bünyesinde barındırıyor. Ayrıca Güvercinada Kalesi'nini burç bölümünde 14,5 metre uzunluğundaki Fin (İskece) balinası iskeleti ile ticaret gemilerinin maketleri sergileniyor.
"GÜVERCİNADA KALESİ CAZ GÜNLERİNE KAPILARINI AÇTI"
Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) iş birliğinde düzenlenen ‘Maffy Kuşadası Caz Günleri' ile ‘Güvercinada Dinletileri'ne' de ev sahipliği yapıyor. Tarihi kalenin eşşiz manzarasında gerçekleşen ücretsiz konser ve dinletiler sanatseverlerden büyük ilgi görüyor. Kalede haftada iki gün spor aktiviteleri de düzenleniyor. Kuşadası vatandaşları, Güvercianada Kalesi'nde salı ve perşembe günleri saat 10.00-11.00 arasında verilen ücretsiz mat-pilates ve yoga kurslarıyla sağlığa tempo tutuyor.
Haber: Hilal Aygördü
Yorumlar
0 comment