İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Medya temsilcileri ile göç buluşması" adı altında yazılı ve görsel basının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Gölbaşı'nda bulunan Vilayetler Evi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Soylu, Türkiye’nin göç politikasına yönelik yaptığı çalışmalara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada gelişen güvenlik problemlerinin Türkiye’yi de etkilediğini belirten Bakan Soylu, “2011 yılı Suriye iç savaşından itibaren ne yaptığını bilmeyen bir Türkiye değil, tam tersine ne yaptığını bilen bir Türkiye var. Hemen yanıbaşımızda olan ve her türlü istikrarsızlığının bize sirayet edeceği ve sonucunda da bize sirayet edebileceği gelişmeleri görüyoruz. Dünyada hangi güvenlik problemi varsa hepsi bize temas ediyor. Bunun kaynağı da biz değiliz. Bunun kaynağı bence bunu yaşayan ülkelerde değil” değerlendirmesinde bulundu.
“Gelişmiş ülkeler göç problemine hiçbir şey yapmıyorlar”
Batılı ülkelerin göç problemine seyirci kaldığını ifade eden Bakan Soylu, “Suriye’den gelenlerin, gelmeye çalışanların ve bizim kaçak olarak yakaladıklarımızın önemli bir bölümü Şam çevresinden geliyor. Şam’daki ekonomik kriz yüzünden hedef ülke ya Türkiye oluyor ya da Batı oluyor. Gelişmiş ülkeler göç problemine hiçbir şey yapmıyorlar. Sadece izliyorlar. Avrupa bu konuda yönlendirici politik bir güç sahibi olamadılar. Bizim sınırımızda her an hareketlenmeye maruz Afganlı var. Göçü yaşayan ve göçe maruz kalan ülkelerle değerlendirme yapmadan bu durumu çözebilme imkanına sahip değilsiniz. Birleşmiş Milletler ve diğerleri yapıyormuş gibi yapıyorlar” diye konuştu.
“Türkiye’de de 700 binin üzerinde Suriyeli çocuk doğdu”
Türkiye’de 3 milyondan fazla geçici koruma statüsü altında Suriyeli’nin olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “2021 yılı sonuna kadar toplam istisnai olarak 84 bin 152’si çocuk olmak üzere 193 bin 293 Suriyeli Türk vatandaşı oldu. Türkiye’de de 700 binin üzerinde Suriyeli çocuk doğdu. 3 milyon 700 bin civarında olmak üzere Türkiye’de geçici koruma statüsünde Suriyeli var. Bunlar birçok kez sayılıyor. 2011 yılından itibaren bunları hepsinin kaydı alındı. Gelir gelmez sağlık taramaları yapıldı. Kamplara alındı. Gelir gelmez Millî Eğitim Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’na kadar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan tüm kurumlarımıza kadar bunlarla ilgili Türkçe olmak üzere tüm uyum çalışmalarımız başladı” dedi.
“Güvenlik duvarı inşa ettik”
Sınır bölgelerinde alınan güvenlik önlemleri hakkında da konuşan Bakan Soylu, “Sınır duvarları ile ilgili başarılı bir iş yapıyoruz. Türkiye’nin kara sınırı uzunluğu 2 bin 949 kilometredir. Bunun bin 316 kilometresi sınır duvarı ile kaplı. Bütün kapasitemizi bunda kullanmadık. İran ile çok iyi ilişkiler yürüttük. Güvenlik duvarı inşa ettik. Avrupa Birliği nezdinde anlaşmalarda sınır entegre sisteminin önemli bir kısmı bizim sorumluluğumuzdadır” diye konuştu.
“Bizim Afganistan’da yoksulluk çeken vatandaşlara sahip çıkmamız lazım”
Afganistan’a yönelik yardımlardan da bahseden Bakan Soylu, “Bizim Afganistan’da yoksulluk çeken vatandaşlara sahip çıkmamız lazım. Zorlu bir kış, kötü bir sorunlar yumağıyla karşı karşıya Afgan halkı. Buradan da ciddi bir insani yardım başlattık. Ardından birinci yardım treni gitti. Yaklaşık 800 tonluk. İkinci tren gitti. Şimdi üçüncü trende hazır. Üç dört güne kadar o da gönderilecek. Dördüncü tren de hazır. Bu trenler sürekli olarak Afganistan’a gidiyor” şeklinde konuştu.
Yorumlar
0 comment